Wat is een foam roller en hoe gebruik je het?
De foam roller is binnen een paar jaar tijd onmisbaar geworden in het herstelproces van vele sporters. Het is een hype en het werkt! Het hebben van spierpijn en stijve spieren is vervelend en kan nogal pijn doen. Gelukkig is daar de foam roller om je hierbij te helpen. Vaak wordt gedacht dat een foam roller alleen voor professionele sporters is, die vijf of meer dagen per week sporten. Dat is niet waar, integendeel zelfs. In deze blog vertel ik je meer over de foam roller, op welke manier je dit hulpmiddel moet gebruiken voor het beste resultaat en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Lees je mee?
Wat is een foam roller?
De foam roller is een grote ronde buis dat van hard schuim is gemaakt. Foam rollers zijn in allerlei soorten, vormen en maten verkrijgbaar. Daarnaast heb je ook de keuze tussen hardere en zachtere rollers. Al hebben ze allemaal dezelfde functie. De foam roller heeft zijn naam te danken aan foam rolling. Dit is een massage techniek en tevens een vorm van self-myofascial release. Je gebruik de rollers om je bindweefsel en spieren zelf los te masseren. Hiermee ervaar je in een vrij korte tijd hetzelfde effect als bij een sportmassage.
Super handig dus, wanneer je na een pittige sportsessie stijve spieren wilt voorkomen. Daarbij leent dit instrument zich ook perfect voor je warming-up routine. Door het toepassen van de foam roller kan je makkelijker bewegen en wordt de kans op blessures kleiner. In een korte tijd zijn de foam rollers enorm populair geworden, maar hoe effectief is dit eigenlijk en hoe je gebruik je het?
Wat doet het?
De relatief nieuwe massagetechniek is een vorm van self-myofascial. Wat weer een hippe termim is voor het masseren van je eigen lichaam. Het idee achter het foam rollen is het verminderen van verklevingen, het verbeteren van de doorbloeding in je lichaam, verplaatsen van het bindweefsel en het losmaken van triggerpoints. Harde foam rollers zijn het meest effectief, de zachtere variaties zijn juist minder effectief. Foam rollers zijn overigens niet alleen fijn en goed om voor en/of na een training te gebruiken. Door dit hulpmiddel regelmatig te gebruiken, kan je jezelf heel wat bezoekjes aan de fysiotherapeut bespaart blijven. Wanneer je elke ochtend je spieren even los rolt en masseert met de foam roller, word je flexibiliteit vergroot. Dit werkt weer preventief tegen het voorkomen van blessures en zo blijven je spieren in goede vorm.
Voordelen van foam rollers
Nu je weet wat voor functie een foam roller precies heeft, is het tijd om de voordelen van het foam rollen op een rijtje te zetten. Het regelmatig toepassen van foam rolling kost je wat extra tijd, maar het kan diverse voordelen voor je lichaam opleveren. Deze interessante voordelen voor je gezondheid heb ik hieronder voor je verzameld:
- Je spieren krijgen door het foam rollen tijdelijk een groter bewegingsbereik, waardoor meer spiervezels geactiveerd worden. Dit betreft voornamelijk de flexibiliteit in je enkels, heupen en schouders.
- Foam rollen kan helpen spierpijn te verminderen.
- Het verhoogt je kracht.
- Een foam roller zorgt ervoor dat knopen in je spieren gestimuleerd worden te verminderen, op basis van je eigen lichaamsgewicht.
- Foam rolling kan een positief effect hebben op je beweeglijkheid, zonder negatief effect op de spierkracht.
- Je spieren zullen voortaan flexibeler aanvoelen
- Je leert je lichaam beter kennen en ontdekt waar je aan moet werken voor, tijdens en na je training.
- Foam rollen heeft geen negatief effect op je sportprestaties, in tegenstelling tot rekken.
- Foam rolling na een workout versnelt je herstel.
- Na verloop van tijd kan je lichaam meer hebben wat de belastbaarheid betreft.
Hoe gebruik je een foam roller?
Foam rollen doe je door de roller op de grond te leggen en er langzaam met een spiergroep overheen te rollen. Je kunt dit ook doen door de foam roller tussen jezelf en de muur te plaatsen. Het is in ieder geval belangrijk dat je hierbij je spieren echt ontspant. Voer vervolgens de druk rustig op en leun vooral niet gelijk met je volle gewicht op een spiergroep. Bouw dit langzaam en rustig op. Zoek dan het gebied op wat stijf aanvoelt en probeer dit met de foam roller te raken, zodat de betreffende spier en het weefsel onder druk komen te staan. Hou dit 10 – 30 seconden vast. Doet het teveel pijn? Dan kun je een zachtere roller proberen en/of minder lichaamsgewicht gebruiken, zodat de druk op de spiergroep(en) minder wordt.
Foam rollen maar!